Web tasarım ve kodlama web siteleri için en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Web tasarım genel olarak web sitelerinin görsel halini ifade etmektedir. Web kodlama ise web sitelerinin oluşturulması ve bakımı anlamına gelmektedir. Web tasarım ve kodlama ile kullanıcıların beğenisine sunacağınız web sitelerinin harika bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Sorunsuz bir şekilde kullanıcı deneyimi sunan web siteleri profesyonel bir şekilde hizmet vermenizi sağlar. Şimdi, gelin web tasarım ve web kodlama kavramlarını detaylı bir şekilde inceleyelim.
Web Tasarım Nedir?
Web tasarımı, bir web sitesinin görsel estetiği ve kullanılabilirliği ile ilgili her şeyi yönetir. Renk şeması , düzen, bilgi akışı ve UI/UX'in görsel yönleriyle (kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi) ilgili her şey web tasarımı ifade etmektedir . Web tasarımcısını web geliştiricisinden ayıran bazı yaygın beceriler ve araçlar şunlardır:
- Adobe Creative Suite (Photoshop, Illustrator) veya diğer tasarım yazılımları
- Grafik dizayn
- Logo tasarımı
- Düzen/biçim
- Harekete geçirici mesaj düğmeleri yerleştirme
- markalaşma
- Tel çerçeveler, maketler ve storyboardlar
- Renk paletleri
- Tipografi
Web tasarımı, kullanıcının bilgisayar ekranında veya mobil cihazında gerçekte ne gördüğüyle ilgilenir ve yüzeyin altındaki her şeyi çalıştıran mekanizmalarla daha az ilgilenir. Renk, görüntü, tipografi ve düzen kullanımıyla dijital bir deneyime hayat veriyorlar. Bununla birlikte, birçok web tasarımcısı HTML, CSS ve JavaScript'e de aşinadır.
Web Kodlama Nedir?
Web kodlama, bir web sitesini işaretleyen tüm kodu yönetir. Ön uç ve arka uç olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Bir uygulamanın ön ucu veya istemci tarafı, web sitesinin bir tasarımcı tarafından taklit edilen tasarımları gerçekte nasıl görüntüleyeceğini belirlemekten sorumlu koddur. Bir uygulamanın arka ucu veya sunucu tarafı, veritabanı içindeki verileri yönetmekten ve bu verileri görüntülenmek üzere ön uca sunmaktan sorumludur. Tahmin edebileceğiniz gibi, web tasarımcısıyla en fazla örtüşmeyi paylaşma eğiliminde olan ön uç geliştiricinin işidir. Geleneksel olarak ön uç geliştiriciye özgü olarak görülen bazı yaygın beceriler ve araçlar aşağıda listelenmiştir:
- HTML/CSS/JavaScript
- CSS ön işlemcileri (yani, LESS veya Sass)
- Çerçeveler (yani, AngularJS, ReactJS, Ember)
- Kitaplıklar (yani, jQuery)
- Git ve GitHub
Ön uç web geliştiricileri genellikle maketler oluşturmaz, tipografi seçmez veya renk paletleri seçmez. Bunlar genellikle tasarımcı tarafından sağlanır. Bu maketleri hayata geçirmek geliştiricinin işidir. Bununla birlikte, tasarımcının ne istediğini anlamak, geliştiricinin nihai üründe istenen görünümü ve hissi ve deneyimi sunmak için doğru teknolojiyi seçebilmesi için UI/UX tasarımındaki en iyi uygulamalar hakkında biraz bilgi sahibi olmayı gerektirir.
Web Tasarım ve Web Kodlama Arasındaki Farklar
Web tasarım ve web kodlama genellikle bireyler tarafından aynı kavram olarak düşünülmektedir. Aralarında bağlantılar olsa da bu iki kavram birbirinden farklıdır. Tasarım elemanları ve tasarımcı web sitelerinin görsel ve estetik yönü ile ilgilenmektedir. Bunun yanı sıra web arayüzü tasarımcılar tarafından oluşturulmaktadır. Web geliştirici ise görüntüleri iyi bir sayfaya dönüştürmektedir. Web tasarımcılar için en önemli unsur portföylerdir. Ne kadar kaliteli ve göze hitap eden çalışmalar gerçekleştirirlerse işlerinde de o denli büyük bir başarı elde ederler. Web kodlama de ise Github gibi yazılım dillerinin büyük bir önemi vardır.