Web protokolleri olarak yıllardan beri kullanılan HTTP, daha yeni bir sistem olarak ön plana çıkan HTTPS karşısında etkisini giderek kaybediyor. HTTPS giderek daha fazla sitede yer almaya başlıyor. Bu kapsamda ise HTTP ile HTTPS arasındaki farklar kavramlarla ilk defa tanışan kişiler için önemli soru işaretlerinden birisini oluşturuyor.
HTTP nedir?
HTTP ile sitelere erişim sağlanmak istendiğinde, tarayıcı bu protokolü kullanır. HTTP’de veri paketleri alışverişi için genellikle 80 bağlantı noktası ile erişim sağlanır. 1980'de David Reed tarafından tasarlanan UDP'yi kullanan ve 19 yıldan beri de kullanımda olan HTTP, bu nedenle eskidir. Bu sistem daha az güvenilir olsa da çok geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Daha iyi bir performans sunabilmesi ise HTTP mi yoksa HTTPS mi kullanılacağı noktasında da karar verilmesini zorunlu kılar.
HTTPS nedir?
HTTPS ise güvenli aktarım protokolü anlamındadır ve HTTP’YE göre daha gelişmiş ve farklı bir bağlantı sağlar. Herhangi bir adresin önünde https: //’nin yer alması, tarayıcıya HTTPS üzerinden bağlanması gerektiğini bildirir ve tüm bağlantılar, işleyiş buna göre şekillenir. Ayrıca bu yeni sistemi kullanan siteler için HTTP yazılsa dahi yeniden yönlendirme olacak ve bağlantı HTTP: // üzerinden sağlanacaktır.
HTTPS veri transferi için TCP'yi kullanır. Ancak bunu TLS ile şifrelenmiş bir bağlantı içinde yapar. Bağlantı noktası ise 443’tür. Bu tip detaylarla HTTP’den ayrılır. HTTPS, veri güvenliğini şifreli bir bağlantı kullanarak iletir. Güvenli bağlantı ise şu anda vazgeçilmez olarak görüldüğünden dolayı bir HTTP ile HTTPS arasında bir tercih şansı bırakmadığı gibi bir zorunluluk olabilmektedir. Zira verilerin güvenli olmayan bir bağlantı üzerinden gönderilmesi durumunda, bir web sitesinde alışveriş yapanların% 84'ü gibi yüksek bir oranı, satın almaktan vazgeçiyor. Giderek artan oranlarla alışverişlerde artık yeşil adres çubuğu, yani HTTPS teknolojisi aranıyor. Peki, bu iki teknoloji arasındaki yani HTTP ile HTTPS arasındaki temel farklar tam olarak ne?
HTTP ve HTTPS arasındaki fark nedir?
Temel yapı değişikliği
En temel fark, alan adının http: // ve ya https: // olarak başlamasıdır. Böylesine bir ayrım yapılması, kullanıcılar için de güvenlik noktasında sitenin daha iyi değerlendirilmesini sağlar. HTTPS ile bağlantı sağlanan site güvenliyken, HTTP için böyle bir güvenlikten söz edilemez. HTTP, TCP / IP ile çalışır. HTTPS'nin bundan ayrı bir protokolü yoktur ve HTTP ile çalışır. Ancak ek olarak şifreli TLS / SSL bağlantısı kullanır.
Bağlantı noktası
HTTPS, 443 numaralı bağlantı noktasını kullanırken HTTP, 80 numaralı bağlantı noktası üzerinden veri gönderir. Bununla birlikte kullanılan katmanlarda da farklılıklar bulunmaktadır. HTTP, uygulama katmanında çalışırken HTTPS taşıma katmanında çalışır.
SSL
İki protokol arasındaki en büyük farklardan birisi de SSL’dir. HTTP için SSL sertifikası gerekmez. Ancak HTTPS kullanılması halinde SSL sertifikasının bulunması ve bu sertifikanın da imzalanmış, onaylanmış olması gerekir.
Şifreleme ve güvenlik
HTTP'de herhangi bir şifreleme olmadığı gibi dışa daha açıktır. HTTPS ile veriler gönderilmeden önce şifrelenir. Böylece arada bir koruma kalkanı oluşturulur. Zira HTTP kullanılan bir sitede; şifre, kredi kartı numarası veya bir forma girilen veriler söz konusu olabilir. Böyle bir durumda HTTP'de tüm bu veriler, herkesin okuyabilmesi için düz metin olarak gönderilir. Güvenlik açısından da bu ciddi bir risktir. Bu nedenle şu anda e-ticaret gibi güvenliğin olması gerektiği sistemlerde HTTPS kullanılır ve gelişmiş güvenlik önlemleri de ek olarak alınır.
HTTP ve HTTPS kullanmanın avantajları nelerdir?
Kuşkusuz güvenlik ve şifreleme dışında pek çok farklı özelliği de sunan bu 2 protokol, kendilerine göre bazı avantajları da sağlar.
HTTP'nin avantajları şöyledir;
- HTTP, diğer protokollerle uygulanabilirlik noktasında daha esnektir.
- HTTP sayfaları bilgisayarda ve site önbelleklerinde depolanır. Böylece hız konusunda daha fazla avantaj sağlar.
- Runtime desteğine ihtiyaç duymaz.
- SSL gibi ek gereksinimler bulunmaz.
- Bağlantıda oturum durumunu ve bilgilerini oluşturmak ve sürdürme konusunda herhangi bir kaygı olmadığından dolayı ağda ek bir yük oluşturmaz.
- Blog gibi standart web sayfaları için daha idealdir.
HTTPS'nin avantajları ise şöyledir;
- Kullanıcıların online bankacılık gibi işlemleri güvenli olarak yapmalarına olanak tanır.
- SSL tüm kullanıcılar için bir koruma kalkanı oluşturur.
- Gizlilik sağlar.
- E-ticaret sitelerinde kullanıcı güveninin kazanılmasını sağlar.
Bu Yazıya Puan Ver!
1 kişi puan verdi.