Günlük hayatımızda birçok alanda grafik tasarım kavramı karşımıza çıkıyor. Bizler tek bir kavram olarak bilsek de birçok meslek grubuna ve alana ayrılmaktadır. Şimdi detaylı bir şekilde grafik tasarımı inceleyelim.
Grafik Tasarımın Tarihçesi
Grafik tasarım, yetenek ve hayal gücünün bir araya gelerek aktarılmak istenilen fikir, düşünce veya mesajın teknoloji ile aktarılması olarak tanımlanmaktadır. Tarihçesine bakacak olursak ortaya çıkış tarihi ile ilgili net bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü insanlık var olduğundan bu yana gerek resimlerle gerek figürlerle kendi fikirlerini aktarma yoluna gitmiştir. İşin içerisine teknolojiyi de dahil ettiğimizde ise 1450 yılında Johann Gutenberg’in matbaayı icat etmesiyle başladığını söyleyebiliriz. İlk olarak dini kitaplarda kullanılan figürlerle karşımıza çıkmıştır. İlerleyen dönemlerde matbaanın kullanılmasıyla birlikte baskılı kitaplar artmış ve grafik tasarım kavramı günümüzdeki yerini almıştır.
Grafik Tasarım Nedir?
Grafik tasarım, hayal gücünüzde canlandırdığınız her şeyi dijital ortama aktarmanızdır. İlgili konu üzerinden canlandırdıklarınızı gerekli program aracılığıyla bilgisayara veya diğer cihazlara aktarırsınız. Meslek olarak bu işi yapıyorsanız, sizden ilgili konu üzerine bir logo, kimlik veya resim hayal etmeniz istenir. Canlandırdığınız bu öğeler dijital platforma aktarılır.
Grafik tasarımın genel amacı bir mesaj iletmektir. Genellikle ticari amaçlı reklam veya tanıtımlar için ihtiyaç duyulur. Bu sayede kişiler veya işletmeler kendilerini net bir şekilde ifade etme şanslarını bulur. Tabi ki grafik tasarım yalnızca ticari amaç güdülerek yapılan bir iş değildir. Sanatsal bir hobi olarak da grafik tasarım yapılabilir. İlgili kişiler kendilerine ayırdıkları bir zaman olarak bu işle uğraşmaktadır.
Grafik Tasarımın Alanları Nelerdir?
Grafik tasarımın alanı, gözümüzle görebildiğimiz her yerdir. Marketlerde, billboardlarda, telefonlarda, televizyonlarda ve daha birçok alanda grafik tasarım ürünlerini görebiliriz. Bir ev aletinin tasarlanması da reklamının yapılması da grafik tasarım alanına dahildir. Bu nedenle spesifik bir alan söylemek doğru olmaz. Kullanım alanları oldukça geniştir.
Alanı bu kadar geniş olan bir kavramın ürünleri de geniş oluyor tabi ki. Grafik tasarım ile ilgilendiğinizde neler elde edebileceğinize başlıca bir göz atalım.
- Fotoğrafçılık
- Animasyonlar
- Katalog, broşür, kartvizit, magnet, takvim, dergi, afiş
- İç mimari tasarımlar
- Serigrafi
- 3D çizimler
- Logo tasarım
- Web site arayüz tasarımları
- İllüstrasyon
- Vektörel çizimler ve daha fazlası…
Grafik Tasarımcı Ne İş Yapar?
Adından da anlaşılacağı üzere grafik tasarım işiyle uğraşan kişilere grafik tasarımcı veya grafiker denmektedir. Grafik tasarımcılar, web site ara yüzlerinden kitap kapağı tasarımına kadar her türlü alanda profesyonel olmalıdır. Bir kişinin kurumsal şirketlerde kabul görebilmesi için grafik tasarım ile ilgili bir bölümden lisans mezunu olması veya ilgili yerlerden sertifika almış olması gerekmektedir. Aksi takdirde freelance işler yapabilir ama kurumsal şirketlerde çalışma olasılığı çok düşüktür.
Grafik tasarımcının temel amacı, kendisinden verilmesi istenilen mesajı tam anlamıyla karşı tarafa geçirebilmesidir. Bunun için de tasarlanacak ürünün veya konseptin tam olarak anlaşılması gerekir. Tasarım için bir diğer önemli nokta ise güncel olmaktır. Rakip takibi yapılmalı, başkalarının ne ürettiğine bakılmalı ve trendlere hakim olunmalıdır. Bu incelemeler grafik tasarımcıya yalnızca ilham olmalıdır. Ortaya çıkan iş özgün olmazsa başarı elde edilemez.
Her işte olduğu gibi grafik tasarımcı için de disiplin çok önemli olmalıdır. Yapılan işle ilgili revizeler gelebilir. Revizelere eksiksiz ve zamanında dönüş yapılmalıdır. İş teslimleri gecikmeden düzenli olarak gönderilmelidir.
Buradan yola çıkarak bir grafik tasarımcıda olması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz: Yaratıcı, hayal gücü yüksek, disiplinli, yetenekli, özgün, güncel, kavrama kabiliyeti yüksek.
Grafik Tasarım Programları Nelerdir?
Grafik tasarım programları, kullanım amacınıza göre değişiklik ve başarı gösterebilir. Sizler için en popüler olanlarını sıraladık.
- Adobe Photoshop (PS- pixel tabanlı tasarım programı)
- Adobe Illustrator (Aİ-vektörel tabanlı tasarım programı)
- Corel Draw (vektörel tabanlı tasarım programı)
- Adobe Indesign (vektörel tabanlı)
- Affinity Designer (vektörel tabanlı)
- Sketch (vektörel tabanlı)
- 3D Max (3 Boyutlu çizimler- Vektör Tabanlı)
- Xara Designer (Vektör ve Pixel Tabanlı)
WEB GRAFİK TASARIM NEDİR?
Web grafik tasarımı, grafik tasarım ile ilişkili kendi içerisinde büyük bir daldır. Burada tasarımcının bilgisayar ve web ile yakından ilişkili olması gerekmektedir. Sonuca bakıldığında, teknolojik bir üretim söz konusudur. Web grafik tasarımı, yalnızca web siteleri için geçerli değildir. Sosyal medyada paylaşılan gönderiler, mailing tasarımı, web site banner ve daha birçok konu web grafik tasarım başlığı altında incelenmektedir.
Web grafik tasarımı, Penta Yazılım farkı ile sizlerle buluşuyor. Yazımızın başından bu yana bahsettiğimiz profesyonellik, web site tasarımlarınızın her noktasına işleniyor. Web grafik tasarım konusunda uzmanlaşmış ekibimiz sayesinde web sitenizdeki tek sınır hayal gücünüz! Siz de ayrıcalıklı bir hizmet almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu Yazıya Puan Ver!
4 kişi puan verdi.