Arama motoru denince akıllara ilk gelen isim olan Google, sadece popüler bir arama motoru olmakla kalmıyor ve kullanıcılara çeşitli hizmetler sunuyor. Bu uygulama ve sevişlerden bazılarına günlük hayatta aşinayız. Bazıları ise çok fazla bilinmemesine rağmen kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıracak özellikler taşıyor. Google’ın sunduğu uygulama ve servisler çeşitli amaçlar için oluşturulmuştur. Eğlence, veri depolama, güvenlik bu amaçlardan bazılarıdır. Şimdi Google’ın sunduğu uygulama ve servislere bir göz atalım.
- GMAIL
Gmail, Google’ın sunduğu reklam destekli ücretsiz bir elektronik posta servisidir. İlk kez 1 Nisan 2004 tarihinde sadece davet üzerine çalışabilen beta sürüm olarak piyasaya sürüldü. Herkese açık olarak sunulduğu 7 Temmuz 2007 tarihinde her kullanıcı için 1 GB saklama alanı sunarak rakiplerinden öne geçti. Günümüzde ise her kullanıcısı için 15 GB saklama alanı sağlayarak hizmet sunuyor. Yoğun olarak Gmail’i kullanan kişiler için 15 GB saklama alanının yetersiz kaldığı durumlar olabiliyor. Bu nedenle belirli ücretler karşılığında ek depolama alana satın alınabiliyor. Gmail; Google Dökümanlar, Google Drive ve Android ile uyumlu çalışma özelliğine sahip.
- YOUTUBE
Youtube, Google’ın kurucuları tarafından kurulmuş bir uygulama değildir. Chad Hurley, Jawed Karim ve Steve Chen adındaki üç arkadaş, Youtube’u kurdu. Zaman içerisinde Youtube tanınmaya başladı ancak kurucular maddi sıkıntılar çekiyordu. Google’ın kurucuları Youtube’un gelecek vadettiğini anladır ve 1.65 milyon dolar karşılığında satın aldılar. Youtube, Google tarafından satın alındıktan sonra popülaritesi iyice arttı. Günümüzde sadece videoların paylaşıldığı platform olarak kullanılmamaktadır. Birçok kişi Youtube’u “Youtuber” adı verilen mesleğin icra edildiği yer olarak da görmektedirler.
- GOOGLE CHROME
Google Chrome, Google’ın geliştirdiği açık kaynak kodlu tarayıcıdır. Internet Explorer, Firefox gibi aynı kulvarda koştuğu rakiplerinden açık ara öndedir. Google Chrome, indirilmesi ücretsizdir.
- GOOGLE ADSENSE VE GOOGLE ADWORDS
Bu ikili, web siteleri ile reklam verenleri buluşturmaya yarayan Google hizmetidir. Web sitelerine reklam vermek isteyenler Google Adwords üzerinden reklam veriyorlar. Web sitelerinde reklam paylaşıp para kazanmak isteyen site sahipleri ise Google Adsense üzerinden reklam alıyorlar ve sitelerinde yayınlıyorlar.
- MY MAPS
Google Maps ve My Maps birbirine benzeyen ve ikisi de harita hizmeti sunan Google ürünlerindendir. Google Maps genel olarak yol tarifi sunma amaçlı kullanılabiliyor. My Maps ise Google’ın az bilinen ama oldukça faydalı olan harita uygulamasıdır. My Maps üzerinde gideceğiniz yer için kendiniz rota oluşturabiliyorsunuz. Kendi oluşturduğunuz haritalarınızı kaydetmenize de izin veriliyor.
- GMAIL METER
Gmail Meter yalnızca Gmail üzerinde çalışıyor. Gmail uzantısına sahip bir mail adresiniz varsa Gmail Meter ile kaç tane e-posta aldığınızı kaç tane e-posta gönderdiğinizi, haftanın hangi günlerinde yoğun olduğunuzu, en çok kimlerle konuştuğunuzu öğrenebiliyorsunuz. Bu servis sayesinde e-posta trafiğinizin hangi alanlara yoğunlaştığını rahatlıkla analiz edebilirsiniz.
- GOOGLE EARTH
Google Earth, Dünya’nın her yerini üç boyutlu olarak görmenizi sağlayan ücretsiz bir uygulamadır. Dünya’nın uydudan çekilmiş fotoğrafları ile hizmet verir. Google Earth, son yıllarda Ay’ı ve Mars’ı da görmenize sağlıyor. (Yazardan küçük bir not: Bu uygulamayı açıp evini bulmaya çalışmayan yoktur sanırım.)
- GOOGLE RECAPTCHA
Google reCaptcha, web sitelerini korumak amaçlı oluşturulmuş bir Google hizmetidir. İlk ortaya çıktığı dönemlerde sayılar ve harflerden oluşan doğrulama kodları isteyerek sayfalara giriş yapılıyordu. Bu servis geliştirilerek doğru resim bulununca giriş yapılabilir hale geldi. Örneğin “Yaya geçidi içeren resimleri seçiniz.” diyor ve robot olmadığınızı kanıtlıyorsunuz.
Bu Yazıya Puan Ver!
2 kişi puan verdi.