WEB YAZILIM UZMANI
Dünyamız git gide dijitale döndükçe bu alanda hizmet verecek kişilere de duyulan ihtiyaç artıyor. Son dönemlerde sık sık karşımıza çıkan web yazılım uzmanlığı, bugünün yükselen meslekleri arasında yer alıyor. Günden güne popülaritesini arttıran bu meslek grubu ne iş yapar? Kimlere web yazılım uzmanı denir?
Yazılım, günümüzde çok geniş bir alana hitap eden oldukça önemli bir kavramdır. Adından da anlaşılacağı üzere, web yazılım uzmanı web sitesinin her türlü detayı ile ilgilenen kişilere verilen mesleki bir unvandır. Bu unvana sahip kişiler web sitesinin kurulması için gereken kodları yazar, yapılan sayfanın veri tabanını kurar ve sitenin trafiği de dahil olmak üzere her türlü detayı ile ilgilenirler. Web yazılım uzmanları bir kuruma veya kuruluşa bağlı olarak çalışabilecekleri gibi bireysel olarak da bu işi yürütebilmektedir.
Web Yazılım Uzmanı Ne İş Yapar?
Genel anlamda bakıldığında yaptıkları işi, özgün web siteleri tasarlamak ve bu sitelerin bakım onarım işlerini yürütmek olarak tanımlayabiliriz. Bunun yanında birçok görev üstlenmektedirler.
- Kurum, kuruluş veya şahıslar için hem kullanışlı hem de ilgi çekici web siteleri tasarlar.
- Yazılım konusunda sistemin ihtiyaçlarını belirler.
- İhtiyaç duyulan bu tasarımları özgün bir şekilde ortaya çıkarır.
- Çalışabilir bir web sitesi sunmak için kodlar hazırlar ve var olan kodlar üzerinde düzenlemeler yapar.
- Daima bir iş birliği içerisinde olurlar. Grafik tasarım, sosyal medya ve SEO uzmanları ile koordineli hareket etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, web site sahibinin ihtiyaçlarını belirleyip kullanıcı isteği doğrultusunda hareket etmelidirler.
- Yalnızca sıfırdan web siteleri oluşturmazlar. Kendi yaptıkları veya var olan başka web sitelerinin bakım onarım gibi işlerinde görev alırlar.
- Alanında belirlenen web site standartlarını sürekli takip ederek çağa uygun siteler tasarlar.
- Site üzerinde gerçekleştirilmek istenen olayları düzenlerler. Bu olaylara kampanya, indirim, haber gibi örnekler verilebilir.
- E-posta hesabı açma, silme, değiştirme olaylarında görev alır.
- Web sitesi hakkında teknik raporlar düzenler. Sayfa hataları, ziyaretçi trafiği gibi konular hakkında raporlar oluştururlar.
- Yenilikçi bir yaklaşım sergilemeleri gerekir. Web yazılım uzmanları, var olanı tekrar ettiklerinde ve kendilerinden bir yenilik katmadıklarında piyasada yükselme imkanı elde etmeleri pek mümkün değildir.
Web yazılım uzmanları, bir web sitesi ile ilgili her türlü detaydan sorumludur. Firma için çalışıyorsa diğer departmanlar ile senkronize işler yapmalıdır. Buradan da iletişimi güçlü olması gerektiği ortaya çıkar. Web yazılım uzmanlarının üstlendikleri görevlerin yanında kişilik özellikleri de oldukça önemlidir. Çünkü burada bir müşteri – satıcı ilişkisi vardır. Aynı zamanda yaratıcı olmalıdırlar. Bu nedenle kişilerin kendilerini bu alanda geliştirebilmeleri için öncelikle kendilerine yatırım yapmaları gerekmektedir.
Nasıl Web Yazılım Uzmanı Olunur?
Web yazılım uzmanı olmak isteyen kişiler için tek şart kendilerini herhangi bir yolla geliştirmeleridir. İnternet üzerinden kendi kendinize öğreneceğiniz tekniklerle bile freelance olarak web yazılım uzmanlığı yapabilirsiniz. Ancak bu durum şirketler için pek kabul görmemektedir. En azından devlete bağlı veya özel yerlerden yazılım uzmanlığı sertifikası almanız gerekir. Bunun dışında üniversitelerin yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği bölümlerinden mezun kişiler web yazılım uzmanı olabilmektedir. Bu lisans programlarından mezun kişiler, şirketlerde kendilerine daha kolay yer edinebilir. Nitelikli eleman olarak görünmektedirler.
Web Yazılım Uzmanının Bilmesi Gerekenler
- Veri Yapıları ve Algoritmalar
Dizi, bağlantılı liste, harita, küme ve benzeri veri yapılarına hakim olmak gerekmektedir. Birçok programlama eğitimine başlamadan önce algoritma ve veri yapıları gösterilir. Web yazılım uzmanlarının bilmesi ve öğrenmesi gereken en önemli konudur.
- Sürüm Kontrolü
Kodu saklamak ve iş birliği yapmak için gerekir. Web yazılım uzmanı olmak isteyen kişiler Git veya SVN gibi sürüm kontrolleri için kullanılan araçları bilmelidir. Git, şu anda şirketlerin %70’i tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle ilk olarak Git öğrenilerek başlanmalıdır.
- Programlama Dilleri
Programlama dillerini öğrenmeden web yazılımcı olunması mümkün değildir. Java ve C++ öğrenilmesi gerekenlerin başında gelmektedir. Bu dillere yeterince hakim olduktan sonra kendilerini geliştirmek isteyen yazılımcılar, Pyhton ve JavaScript ile devam edebilir.
- Veri Tabanı ve SQL
SQL, bir yazılım uzmanı için oldukça önemlidir. Birçok veri tabanı çeşidi bulunur. Oracle, Microsoft SQL ve daha birçoğu sektörde adından söz ettirmektedir. Bunlardan bir tanesini bilmek yeterlidir ancak veri tabanı işleyişi bilinmelidir.
- Web Sunucusu
Bir web yazılım uzmanının doğrudan web sunucusu ile bir ilgisi olmasa da oluşturduğu programın sunucu üzerindeki etkisine hakim olması gerekmektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz maddelerin dışında web yazılım uzmanının bilmesi gereken birçok konu vardır. Microsoft Excel, komut dilleri, ağ temelleri, Unix, Linux, tümleşik geliştirme ortamları, metin editörleri gibi konuları bilmeden web yazılım uzmanı olunamaz. Ayrıca bu meslekte öğrenilen bir bilgi, ertesi gün geçerliliğini yitirebilir. Çünkü gelişmekte olan bilişim sektöründe her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor ve yeni programlar kullanılmaya başlıyor. Bu nedenle web yazılım uzmanları kendilerini sürekli geliştirme ve yeni bir şey öğrenme isteğinde olmalıdırlar.
Bu Yazıya Puan Ver!
2 kişi puan verdi.