Dijitalleşmenin çok hızlı biçimde artması sebebiyle web tasarımın etki alanları genişlemeye ve önem kazanmaya devam ediyor. Özellikle kurumsal firmaların dijitalleştiği ve e-ticaretin Covid-19 ile birlikte çok geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşması web tasarım sektörünü ön plana çıkarıyor. Bundan dolayı profesyonel web tasarım yapan web tasarım uzmanları ve firmalar eskiye göre çok daha fazla tercih ediliyor. Çünkü elinizin altında iyi bir web sitesi olması demek o sitede etkileşim artışı ihtimalinin çok daha fazla olmasına tekabül ediyor. Bu sebepler ile ve özellikle Covid-19’un ortaya çıkışı ile birlikte web tasarımın etki alanları ve tercih edilme sıklığı günden güne artmaya devam ediyor.
Etkili ve Kullanıcı Dostu Web Tasarımı
Web tasarımı genel tabiriyle görseller, metinler ve daha birçok şeyden oluşan içerikler topluluğunun toparlanması ve bir web sitesinde bütün hale getirilmesi sonucunda bu web sitesinin erişilebilir hale getirilmesidir. Bu içerikler belirli bir düzen halinde kaliteli bir ara yüzde toparlanılmaya çalışılır.
Kurumsal şirketler, ya da işini dijital alana taşımak ya da büyütmek isteyenler ellerindeki kaynakları, ürünleri, şirketinin ya da kuruluşunun amacını ve daha birçok şeyi dijital ortama profesyonel web tasarım yapan uzmanlar aracılığıyla aktarmak isterler. Web tasarımcısı bu süreçte olabildiğince fonksiyonel ve projeyi isteyen kişinin isteklerine uygun bir ara yüz ve site oluşturmaya çalışır. Bu sayede sitenin daha fazla etkileşim alması ve kullanışlı bir hale gelmesi amaçlanır.
Bu sebepler ile web tasarım uzmanları ve bu işi profesyonel şekilde yapan firmalar son zamanlarda çok sık tercih edilmeye başlanmıştır. Özellikle e-ticaret alanındaki gelişmeler ve birçok e-ticaret sitesinin açılması bu durumu tetikleyen ve rekabeti arttıran ana etkenlerden biridir.
Web Tasarımı Yapım Süreci
Web tasarımı yapmak birçok aşamadan oluşan meşakkatli bir süreçtir. Bu sürecin aşamalarını şu şekilde genelleyebiliriz.
- Öncelikle müşteriden tüm ayrıntıları ve betimlemeleri ile birlikte proje alınır. İlerde sıkıntı çıkmaması için müşteriden projeyi ayrıntılı biçimde aktarılması istenir.
- Sonrasında verilen projenin bir şirket tarafından mı yoksa bir kişi tarafından mı verildiği önem kazanır. Eğer şirket tarafından verilmişse site şirketin kurumsal kimliğine göre şekillendirilir. Eğer kişi tarafından verilmiş ise sıfırdan müşteri ile birlikte kurumsal bir kimlik oluşturulması gerekebilir.
- Sonrasında gerekli uzmanlar grafik tasarım sürecine başlarlar. Bu süreçte yapılan kurumsal kimlik süreci önemlidir. Çünkü bu süreçte web sayfasının görsel tasarımına ağırlık verilir. Sitenin görselliği kurumsal kimlik ile çok bağlantılıdır.
- İlerleyen süreçte ise web sayfaları kodlanmaya başlanır. Kodlama sürecinde sıklıkla; javascript, HTML, python gibi yazılım dilleri tercih edilir. Bu süreçte her tarayıcı için ayrı şekilde sitenin o tarayıcıda görüntülenmeye uygun olacak şekilde kodlamalar yapılır. Grafik tasarım ve kodlama süreci sonunda sitenin ara yüz temelleri atılmış olur.
- Sonrasında CMS sistemi entegrasyonu sağlanır. Bu sistem sayesinde müşteri bağımsız şekilde siteye fotoğraf, tablo, grafik gibi birçok şeyin eklemesini yapabilir ya da çıkarabilir. Yani CMS sayesinde müşteri kendi başına siteyi güncel tutabilir. Bu yüzden bu sistemin entegrasyonu çok önemlidir.
- Sonrasında ise kodlamalarda veya grafik tasarım sürecindeki bugların düzeltilmesi ve siteye son rötuşların atılabilmesi için web sitesi test edilir. Test süreci başarılı şekilde bitirildikten sonra da web sitesi yayınlanması sürecine geçilir. Bu süreçte de müşterinin sağlam bir domain ve sunucu bulması gerekir. Bu şekilde stabil, hızlı açılan, işlemlerin hızlı yapılabildiği bir site elde edebilir.
Etki Alanları Nelerdir?
Web tasarımın etki alanları özellikle son dönemde sürekli güncellenen ve artan bir konudur. Dijitalleşme çağı ile birlikte web tasarımının da etki ettiği birçok şey ortaya çıkmaktadır. Bunları etki alanlarını şu şekilde özetleyebiliriz.
- Öncelikle web tasarımı artık sadece site yapılan bir alan değildir. Dijitalleşme hızlandığından dolayı yapılan site yaptıran kurumun ya da müşterinin amaçlarını, kalitesini, kurumsal kimliğini de ön plana çıkarır bir hale gelmiştir.
- Özellikle kurumsal tanıtım amaçlı sitelerin artmasından da anlaşılacağı üzere şirketler, kurum ve kuruluşlar kendilerini dijital alanda kaliteli ve içerisinde uzun süre durulabilecek bir site ile tanıtmak istiyorlar. Bu da web tasarımın etki alanlarının kurum ve kuruluşların tanıtımına kadar ilerlediğini gösteriyor.
- Bunun yanında özellikle online satış ve e-ticaret siteleri de sitelerinin tasarımına ve yapısına çok önem veriyorlar. Bundan dolayı web tasarımı konusunda uzman firmalar ile çalışıyor ve site tasarım sürecine çok para yatırıyorlar. Çünkü web tasarımın etki alanları arasında Covid-19 ile birlikte genişleyen online ticarette var. Online ticarette siten ne kadar kaliteli ve fonksiyonel ise o kadar ön plana çıkman sebebiyle web tasarımının ticari etki alanı da genişlemektedir.
- Bunun yanında influencer ve blog yazarları da sitelerinin ön plana çıkması için profesyonel web tasarımı yöntemlerine yöneliyor ve tercih ediyorlar. Çünkü web tasarımın etki alanları arasında sosyal medya ve sitenin ilgi çekiciliği de yer alıyor. Daha ilgi çekici bir site daha fazla etkileşim anlamına geliyor.
Web Tasarımda Kavramlar
Web tasarımı sürecinde sıklıkla kullanılan bazı kavramlar vardır. Bu kavramlar şu şekildedir:
- Uyumluluk kavramı sitenin tüm tarayıcılarda uyumlu bir şekilde çalışmasını hedefleyen kavramdır.
- Multimedya kavramı site içeriğinde video, ses, görüntü, çizimler gibi birçok şeyi kapsar. Bu kavramları site içeriğinde giren kişinin vakit geçirmesine odaklı bir şekilde kullanmaya denir.
- Navigasyon kavramı ise sitenin düzenli ve sistematik olması demektir. Yani siteye giren kişinin ulaşmak ve girmek istediği sekmeye rahat ulaşabilmesini sağlayacak tasarımlar yapmaktır.
- Düzen kavramı ise sade ama şık bir ara yüz oluşturmak demektir. Yani göz yormayan ama şık ve aradığını kolay bulabileceğin bir tasarım yapmaya çalışmaktır.
- Renk kavramı ise sitedeki renklerin müşterinin isteğine ya da kurumsal bir site olacaksa kurumun renklerine uygun biçimde şekillendirilmesi demektir.
- Fontlar da site tasarımı sürecinde önemlidir. Özellikle tarayıcıların kabul ettiği ve SEO uyumunu arttıran fontlar kullanmaya dikkat edilmelidir.
- Web tasarımın etki alanları günden güne arttığından dolayı bu kavramlara uygun bir site oluşturmakta eskisine göre çok daha önemli hale gelmiştir. Bu yüzden bir site oluştururken bu kavramların kusursuz şekilde uygulandığına emin olmanız gerekir.
Web Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Web tasarım sürecinde özellikle dikkat edilmesi gereken kritik birkaç tane nokta vardır. Bu kritik noktaları iyi şekilde anlamak ve uygulamak siteyi doğru bir şekilde oluşturmanız için önemlidir.
- Öncelikle yapım aşamasından önce yapılan web sitesinin amacı, ne için kullanılacağı, belirli bir kurumsal kimlik içerip içermeyeceği gibi tüm süreci etkileyen sorular müşteriye ya da kuruma kesin bir dille sorulmalı ve kesin cevaplar alınmalıdır.
- Sonraki aşamada ise sitenin görsel yönünü hedefleyen kodlama ve grafik tasarım süreçlerinde dikkatli olmak gerekir. Bu süreç sorulan soruların ve alınan cevapların uygulamaya döküldüğü ve sitenin temellerinin atıldığı kısımdır.
- Web tasarımı etki alanları her gün güncellendiği ve geliştiği için bu etki alanlarına uygun bir site tasarlamak da çok önemlidir.
- Son aşama olan test aşamasında ise sitenin kusurlarının tamamen ortadan kalktığına emin olmanız çok önemlidir.
Bu Yazıya Puan Ver!
4 kişi puan verdi.