Web tasarım sürecinde müşterinin isteğine göre bir site oluşturmak için yapılması gereken birçok analiz vardır. Web tasarım için gereken analizler genel başlıklar altında şu şekildedir:
- Kurumu analiz etmek,
- Müşterinin isteklerini ya da kurumun kurumsal kimliğinin ve isteklerinin analizini yapmak,
- Bu süreçlerin ardından her açıdan nasıl bir site oluşturulması gerektiğinin analizini yapmak,
- Site genel hatlarıyla tamamlandıktan sonra siteyi test etmek ve hataların analizini yapmak,
- Tüm bu sürecin sonunda ise hataları giderilmiş ve müşteri isteklerine uygun bir siteyi müşteriye sunmak kalıyor.
Web tasarım için gereken analizler bu şekilde 4 ana başlık altında toplanabilir. Bu analizleri yapmak kusursuz bir web sitesi oluşturmak için önemlidir. Elbette analizlerin doğru kaynaklardan yapılması da son derece önemlidir. Bu sayede en verimli sonuçlar elde edilebilir.
Müşteri ve Kurumun Analizi
Bu süreçte ilk aşama her zaman siteyi isteyen müşteri veya firmayı iyi bir şekilde analiz etmekle başlar. Özellikle müşteri talepleri net bir şekilde anlaşılmalıdır. Kullanılacak genel renklerden sitenin ne amaçla kullanılacağına kadar bu soruların hepsinin cevabı müşteriden olabildiğince net biçimde alınmalıdır.
Web tasarımını isteyen bir firma ya da kurumsal bir yer ise kurumun amacının ne olduğu, nasıl bir site istedikleri, firmalarında kullandıkları genel renklerin ne olduğu gibi sorular sorulmalı ve kurumsal kimlikleri ile uyumlu bir site oluşturulmalıdır. Yani o siteye girildiğinde o firmadan bir parça barındırmalıdır. Bu yüzden siteyi oluşturma sürecinden önce müşteri veya kurumun analizini net bir şekilde yapmak ve soruları da net bir şekilde sormak çok önemlidir. Burada alacağınız cevaplar sitenin temellerini kafanızda atmanızı sağlayacaktır. Bu aşama web tasarım için gereken analizler arasındaki en önemli süreç müşteri taleplerini doğru sentezlemektir.
Müşteri İçin Kurumsal Kimlik Oluşturmak
Öncelikle sorulan soruların cevaplarını analiz edip kurumsal bir kimlik oluşturmalısınız. Bu süreçte en kritik ve cevapları kesin alınması gereken sorular;
- Sitede ne satılacak? Ne amaçla satılacak?
- Sitede hangi tür müşterileri hedefliyorsunuz?
- Kullanılmasını istediğiniz renkler nelerdir?
- Belirli bir logo tasarımınız var mı? Yoksa yaptırmayı düşünüyor musunuz?
Yukarıda sıraladığımız sorular, kurumsal bir kimlik oluşturmadan önce sorulması gereken sorulardır. Bu sorular üzerinden logo, sitede kullanılacak genel renkler, ara yüz tasarımı ve birçok şey belirlenir ve amacına uygun kurumsal bir site oluşturulmaya çalışılır. Bu şekilde işin içine kurumsallık katmak siteye giren kişilere daha fazla güven verecek ve sitenin istikrarlı bir şekilde yükselmesini sağlayacaktır.
Kurumsal bir kimlik oluşturularak yapılan web tasarımı potansiyel müşterilerin daha hızlı ve etkili bir şekilde dikkatini çekmektedir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta kendi değerlerinizi, mevcut sektörünüzü ve rakiplerinizi en iyi şekilde değerlendirmektir.
Kurumun ya da Firmanın Kurumsal Kimlik Analizi
Web tasarım talebinde bulunan kişiler, firma ya da kurumsal bir şirket ise burada da bu şirketin kurumsal kimliğini genelden özele olacak şekilde analiz etmeniz gerekmektedir.
- Bu firma veya şirketin amacının ne olduğu,
- Neler sattığı ya da neler ürettiği,
- Belirli bir logolarının olup olmadığı,
- Firma içerisinde genel olarak kullandıkları renklerin neler olduğu, gibi konular analiz sürecinde yol gösterir.
Sorulan bu soruların cevapları net bir şekilde alınmalı ve firmanın kurumsal kimlik analizi tam manasıyla tamamlanmalıdır. Analiz süreci bittikten sonra sitede hangi renklerin kullanılacağını seçebilirsiniz. Firmanın amaçlarına uygun fonksiyonel bir ara yüz oluşturabilirsiniz. Logo tasarımlarını siteye uygun biçimde entegre ederek sitenin de kurumsal ve güven verici bir görüntüye kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Bu yüzden web tasarım için gerekli analizler arasında kurumsal kimliğin ayrıntılı şekilde analizi de çok büyük yer kapsar. Çünkü kurumsal kimliği anlamak için sorulan sorular aynı zamanda sitenin temel yapısını oluşturacak sorulardır.
Web tasarım için gerekli analizler, ilk etapta müşteri talepleri ve mevcut sektöre göre şekillendirilir. Önemli olan nokta müşterinin ne istediği ve rakip sitelerin yaptığı uygulamalardır.
Sitenin Temelleri; Müşteri Taleplerine Uygun Olmalıdır
Müşteri ve kurumdan alınan kurumsal bilgilerden kişisel isteklere kadar tüm bilgiler siteyi oluşturma sürecinde kullanılır. Öncelikle grafik tasarım süreci ile başlanır. Bu süreçte sitenin içeriğindeki resimler, fotoğraflar sitenin genel yapısı alınan cevaplara ve kurumsallığa göre oluşturulur. Özellikle site içeriğindeki multimedya oluşturma sürecinde verilen cevaplar etkilidir. Sonrasında ise kodlama kısmı yer alır. Bu kısımda sitenin genel ara yüzü firma ve müşteri isteklerine göre oluşturulur. Bu süreçte aynı zamanda kullanıcı dostu bir site ara yüzü oluşturulmaya da azami şekilde dikkat edilmelidir. Bu iki aşama sitenin temellerinin atıldığı ve yapılan analizlerin en sık şekilde kullanıldığı aşamalardır. Bu aşamaların sonunda site genel olarak hazır hale gelir ve test sürecine geçilir.
Test Süreci ve Hataların Analizi
Sitenin müşteriye verilmeden önce test edilmesi ve analizi web tasarım için gerekli analizler arasındaki en önemli aşamalardan biridir. Bu aşamada site tüm yönleriyle kontrol edilir, kullanılmaya çalışılır, bir hata var mı varsa tam olarak ne sebeple oluşmuş bunların analizi yapılır. Bu şekilde sitenin geneline son rötuşlar atılarak kusursuz bir site oluşturulur. Ortaya çıkan bu hatalar analiz edilerek gerekirse grafik tasarımcılarına gerektiğinde ise coderlara yönlendirilir ve düzeltilmesi istenir. Düzeltildikten sonra tekrar test edilir ve son analizler yapılarak siteye son şekli verilir.
Tüm bu web tasarım için gerekli analizler, sitenin müşterilerine hitap etmesini ve rahat bir kullanımı mümkün hale getirir.
Kullanıcı Dostu Yönetici Paneli
Site tamamen hazır olduğunda ise son aşama olarak müşteri/firmanın siteyi istediği zaman güncelleyebilmesi, siteye; içerik ekleyip çıkarabilmesi ve site üzerinde oynamalar yapabilmesi için kullanıcı dostu bir CMS yani yönetici paneli de eklemelisiniz. Bu sayede müşteri site tasarımını yapan kişilere ya da firmalara bağlı kalmadan site üzerinde oynamalar yapabilir. İçerik ekleme çıkarma gibi temel birçok işi kendi başına rahatlıkla tamamlayabilir. Bu yüzden olabildiğince basit ve kullanıcı dostu bir yönetici paneli eklemesi yapmak çok önemlidir. Bu hem müşterinin bu tarz durumlarda sürekli size başvurmasının önüne geçer hem de memnuniyetini büyük ölçüde arttırır. Yani bu tarz bir yönetici paneli sayesinde müşteride site üzerinde değişiklikler ve güncellemeler yapabilir ve kontrolü ele alabilir.
Analiz Sürecinin Önemi ve Zorunluluğu
Web tasarımı sürecinde bu şekilde aşama aşama analizleri yaparak ilerlemek hem daha düzenli hem de tasarım sürecini daha kolay geçirmenizi sağlar. Bunun yanında müşteri memnuniyetini arttıracak sonuçlar elde etmeniz için de önemlidir. Bu yüzden direkt web tasarım sürecine başlamak için acele etmemeli ve önce bahsettiğimiz analizleri özverili şekilde yapmalısınız. Sonuç olarak hem web tasarımı süreci kolaylaşacak, hızlanacak ve müşteri memnuniyeti de gözle görülür şekilde artacaktır.
Analiz süreci aynı zamanda profesyonel olduğunuzu ve müşteriyi önemsediğinizi gösteren etkenlerdir.
Web tasarım için gereken analizler, sonuç olarak müşteri ve sektör odaklı şekilde yapılmaktadır. Önemli olan söz konusu sektör içerisinde en dikkat çekici ve kullanıcı odaklı web tasarımını ortaya çıkartmaktır. Bu süreçte öncelikli olarak analiz yapmak ve sonrasında web tasarımını oluşturmak en doğru karardır.
Bu Yazıya Puan Ver!
0 kişi puan verdi.