Sitemap, diğer adı ile site haritası, ziyaretçilerin normal şartlarda daha zor bulacakları buna karşılık daha çok talep gösterecekleri sayfaların göz önünde bulundurulmasını sağlayan sayfadır. Yani sitenin haritasıdır. Bu sayfa, site hakkında genel bir fikir elde edilmesini mümkün hale getirir. Bu HTML dosyası sayesinde ziyaretçilerin hangi içerikleri nerede bulabilecekleri bilgisi ziyaretçilere sunulmuş olunur.
Kişilerin daha öncesinden bilmedikleri bir yere giderken harita kullandıkları bir gerçektir. Harita, izlenecek yolu, hangi yol seçiminin daha mantıklı olduğunu gözler önüne sermektedir. Sitemap mantığı da tam olarak budur. Site haritası, tarayıcıların, arama motoru botlarının ve ziyaretçilerin siteyi daha çabuk kavramasını ve sitede daha bilinçli bir şekilde hareket edilmesini sağlayan sayfalardan oluşur.
Wordpress sistemine sahipseniz çok kolay şekilde Sitemap kurabilirsiniz. Wordpress SiteMap indirmek için tıklayın.
Sitemap Ne İşe Yarar?
Site haritası, site içeriğinin arama motorlarında daha hızlı ve kolay tanıtılmasını sağlayan ve daha hızlı indexlenmesini mümkün kılan bir unsurdur. Yani site haritası sayesinde hem site kullanımını kolaylaştırmak hem de Google’ın işini kolaylaştırmak mümkündür.
Sitemap ne işe yarar?” sorusunda verilmesi mümkün olan bir diğer cevap şudur; sitemap sayesinde, arama motoru botları web sitenin yapısını daha kolay anlar. Hangi sayfaların taranası gerektiği, sayfaların göreceli önemi ve en son güncelleme tarihlerinin bilinmesi site haritası ile mümkün olur.
Sitemap Faydaları Nelerdir?
- İndex hızının yükselmesi
Yukarıda da verilmiş olduğu üzere , site haritaları Yandex, Google gibi arama motorlarının sayfa hakkında bilgi sahibi olma hızını arttırır. Bu da mevcut web sitesinin sıralamalarda yer alması ve sıralamasının yükseltilmesi için gerekli olan işlemler, normalde olması gerekenden daha hızlı gerçekleştir. Yani sıralama yükseltme konusunda faydalı bir yol elde edilmesini sağlar.
- Derin sayfaların indexlenmesinin kolaylaştırılması
Web sitelerinde bazı sayfalar daha derinlerde yer alır. Bu sayfaların indexlenmesi ise bu sebeple fazlası ile uzun sürer. Derinlerde yer alan sayfaların daha çabuk indexlenmesi de site haritaları sayesinde mümkün olur.
Sitemap kullanımın yanında içerikleriniz seo uyumlu olduğunda daha hızlı index almakta mümkün seo uyumlu makale nasıl yazılır konusunu okumak bu konuya dair bilgilerinizi pekiştirecektir.
Sitemap Oluşturulurken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- URL oluştururken özellikle dikkatli olunmalıdır. Örneğin www uzantısı ile başlayan web sitelerinin içerisinde yer alan linklerde de yine www ibaresi kullanılmalıdır. www ibaresi atlanarak yapılan çalışmalarda gerekli yönlendirilmeler alınsa dahil, SEO kayıpları ortaya çıkacaktır.
- Birden fazla dil seçeneği bulunan web sitelerinde, mevcut olan her dil için ayrı bir URL yapısı oluşturulmalıdır. Oluşturulan URL yapısına hreflang etiketinin eklenmesi ise göz ardı edilmemelidir.
- Site haritası hazırlanırken, sayısal olmayan ya da Latin alfabesinde yeri bulunmayan karakterlerin kullanımından kaçınılmalıdır.
- En doğru kodlama, UTF – 8 kodlamasıdır. “Doğru kodlama, doğru karakter çıkışı ve doğru URL yapısı!” kuralları içerisinde yer alan doğru kodlama da yine budur.
- Büyük site haritalarının kullanımı görsel açıdan daha güzel ve estetik gelse de, doğru olan bu değildir. Bunun yerine büyük site haritaların parçalanmalı ve bunlar küçük site haritalarına dönüştürülmelidir. Bu durumu gerekli kılan temel unsur ise, ilerleyen dönemlerde arama motorlarının mevcut dosyaya daha sık girecek olmasıdır. Büyük haritaların parçalanıp küçük haritalara dönüştürülmesi sonucunda, sunucunun yükünün hafifletilmesi sağlanacaktır.
- Sitemap URL sayısına dikkat edilmelidir. Bu konuda belirlenmiş olan maksimum URL sayısı 50.000 dir. Bunun üzerine eklenecek olan her URL, sunucunun yükünün artmasına dolayısı ile de sitenin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır.
- Dosyaların sıkıştırılmış hali için belirlenmiş olan ideal bir boyut da mevcuttur. Bu boyut, 10 MB’tır. Yani URL’lerin sıkıştırılmış halleri 10 MB’tan fazla olmamalıdır.
Bu Yazıya Puan Ver!
1 kişi puan verdi.