İngilizce'de Web ve Log kelimeleri ile oluşturulmuş weblog kelimesinin, zamanla evrilmesiyle blog kelimesi kulaklarımıza çalınmıştır. Blog kısaca tanımlanacak olursa, insanların web üzerinde günlüklerinden birer kesit paylaşmalarıdır diyebiliriz. Yasal sınırlar içerisinde isteyen herkes, içlerinden geldiği gibi blog yazısı yazabilir ve bunu kendi blog sayfalarına aktarabilirler. Dünya blog ile 1999 yılında tanıştı. 2005 yılında Türkçe blog servisi Blogcu.com ile blog ,Türkiye tarafından da fark edildi. Zaman geçtikçe popülaritesi arttı. Günümüzde ise tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Etrafımızdaki çoğu kişi blog sayfasına sahiptir. Bazıları blog sayfalarından gelir elde etmek isterken bazıları ise bu mecrayı içlerinden geldiği gibi yazı yazabilecekleri bir yer olarak görmektedir.
BLOG ÇEŞİTLERİ
Blog yazıları, yazarın istediği her konu ve stilde yazılabilir. Blog çeşitlerini ana başlıklar altında toplayacak olursak dörde ayırabiliriz.
- Kişisel Bloglar
Kişisel bloglar, yazarda deneyim aramaz. Her kesim insanın yazabileceği yazılar olduğu için en sık karşılaşılan blog çeşididir. Bu tip bloglar yazarın günlüğü gibidir. Normal hayatta yaşanan olaylar, yazarın o gün anlatmak istediği ruh hali gibi birçok konu üzerine istenilen tarzda kaleme alınabilen ve okuyucuya sunulan bloglardır. Konu sınırlaması olmadan yazılabilen kişisel bloglara, son dönemde ilginin oldukça arttığı söylenebilir.
- Temasal Blog
Kişisel blog yazılarının aksine temasal bloglarda, yazarın alanında uzman bir kişi olması gerekir. Ekonomi, yemek, siyaset, internet, programlama dilleri, moda, tasarım gibi pek çok konuda temasal bloglar bulunmaktadır. Konu başlığı her ne olursa olsun uzman kişiler tarafından hazırlanmalıdır. Türkçe olarak yayınlanan bloglarda en çok ilginin yemek ve moda alanında olduğu saptanmıştır.
- Topluluk Blogları
Topluluk blogları, üyelik sistemi ile çalışır. Üye olan kişilerin yazdıkları gönderilerden meydana gelir. Topluluk bloğunu oluşturan kişiler çoğunlukla kendi sunucularındaki blog yazılımlarını kullanmaktadır.
- Kurumsal Blog Sayfaları
Genellikle şirketler tarafından tercih edilen blog çeşididir. Kurumsal blog sayfaları, şirketlerin insanlara kendini anlatmasının en doğru yolu olarak değerlendirilebilir. Çünkü şirketler birinci ağızdan haber ve duyuru yapabilirler, araya bir karalama girmez. Ayrıca şirketler, kurumsal blog sayfaları ile çok daha geniş kitlelere ulaşabilirler.
BLOG AÇARAK GELİR ELDE EDİLİR Mİ?
Ek kazanç sağlamak isteyen birçok kişinin merak ettiği bir sorudur. İnternet ortamı son zamanların popüler gelir kapılarından biri oldu. Blog yazmak da bunlara dahil. “Blog yazarak gelir elde edilir mi?” sorusuna rahatlıkla evet diyebiliriz. Ancak kısa vadede büyük kazançlar beklememek gerekir. Yazılan blogların görüntülenme sayıları arttıkça blogtan kazanılan gelir de artar. Ayrıca tanınırlık arttıkça reklam alınabilir. Reklamlar da blog yazılarından elde edilen geliri arttırır. Kendi blog sayfanızı oluşturduktan yaklaşık 3-4 ay sonra yazılarınızın okunma sayısı artar. Az miktarlarda gelir elde etmeye başlanır. Blog sayfası için düzenli olarak yazı yazmak ve sayfa ile ilgilenmek gerekmektedir. 1-2 yıl sonrasında blog sayfasının tanınırlığı ve görüntülenmesi iyice artacağı için gayet güzel bir kazanç sağlayacaktır. Hatta geçimini sadece blog yazarlığıyla sağlayan birçok kişi vardır. İlk başta da dediğimiz gibi blog açarak kazanç sağlamak kısa vadede pek karlı bir iş olmasa da uzun vadede getirisi güzel olabilir.
BLOG AÇMAK ÜCRETLİ Mİ?
Hem ücretli hem de ücretsiz olarak blog açmak mümkündür. Blogger, WordPress.com ve yerli blog sitesi olan Blogcu ile ücretsiz olarak blog sahibi olabilirsiniz. Türkiye, diğer dünya ülkelerinden daha geç blog ile tanıştığı için Blogcu sayfasının, Blogger ve WordPress.com’a göre bir adım geride olduğu söylenebilir. Ücretsiz olarak blog sayfası açtığınızda blog adresiniz aşağıdaki gibi gözükür:
- Istediğinizblogadı.blogger.com
- Istediğinizblogadı.wordpress.com
Ücretsiz olan blog siteleri size domain (alan adı) hizmeti sağlamaz. Ayrıca Google reklamları alt alan adı kullanan kişilerin reklam alma başvurularını çoğunlukla onaylamaz. Bu nedenle ücretsiz blog sayfaları büyük oranda reklamlardan gelir elde edemez. Kendi alan adının olmasını isteyenler WordPress.org’u kullanabilirler. Dünya üzerindeki web sitelerinin %30’u WordPress altyapısına sahiptir. WordPress.org alt yapısı ile açılan blog sayfalarının adresi aşağıdaki gibi gözükür:
- Istediğinizblogadı.com
Bu şekilde bir isme sahip olmak ve reklam alıp kazancını arttırmak isteyen kişiler yıllık olarak ödeme yapmalıdır. WordPress.org ücretlidir. Blog sayfalarının uzun vadede kazancı göz önüne alındığında yıllık ücretler küçük bir miktar olarak kalıyor. Ayrıca ücretli blog sayfası tercih edildiğinde site içerisinde herhangi bir kısıtlama söz konusu olmuyor.
Bu Yazıya Puan Ver!
5 kişi puan verdi.