Bilgisayarlar asıl olarak donanım ve yazılım olarak iki parçada incelemek oldukça mantıklıdır. Bir bilgisayarın donanımında 5 duyu organla algılanabilen parçalar bulunmaktadır. Bunlar; kulaklık hoparlör, monitör (ekran), bilgisayar kasası, ekran kartı, power supply (güç kaynağı), yazıcı, modem, Mouse (fare), klavyedir. Yazılım kısmında ise bunlardan farklı olarak bilgisayar üzerinden yüklenilen programlar bütünüdür. Örneğin; sabit disk, anakart, işlemci, ram bellek. Bunlardan bazıları olmazsa olmazdır.
RAM (Bellekler)
Türkçesi ve açılımı Rastgele Erişilebilir Bellek demektir. Sadece bilgisayarların değil aynı zamanda akıllı telefonları ve tabletlerinde ana bileşenidir. Ram bellek olamadığı ya da kullanılmadığı taktirde uygulamalar ve ana öğeler oldukça yavaş çalışır. Bazı durumlar da ise eğer RAM belleği yetersizse kullanılan uygulamalar ve araçlar oldukça yavaş çalışır. Bu da günümüz teknolojisinde çok kabul gören bir durum değildir. RAM belleğin asıl görevi geçici depolamadır yani bilgisayar, tablet veya akıllı telefonlarda kullanılan uygulamaların belleğini tutmaktadır. İstenildiği taktirde bu donanımları hızlı bir şekilde okumaktadır. RAM devamlı olarak tek bir konuya odaklanmak üzerine tasarlanmamıştır durdurulduğu a anda yeni bir göreve başlayabilir. RAM belleğinde 1 ve 0’dan oluşan kutular bulunur. Her bir kutuya bilgisayar dilinde hücre denir. Her bir hücre satır ve sütunları birbirinden farklı ve eşsizdir.
Anakart
Bilgisayarın yazılım kısmının en önemli parçasıdır. Ana kart bilgisayarın en merkezi kartı olarak da bilinmektedir. Yonga seti adı verilen birçok parça barındıran ana kart bu öğe ile bilgisayarların özelliklerini oluşturan işlevlerini arttıran RAM, ekran kartı gibi pek çok devre elemanına hizmet etmektedir. Ana kartın üzerinde bir sürü veri yolu bulunmaktadır. Bu veri yolları bilgisayarın temel işlevlerini belirlemektedir. Günümüz teknolojisi ile artık ana kartlar birbirinden farklı ve çok fonksiyonlu olarak firmalar tarafından müşterilerine sunulmaktadır. Bunların yanı sıra CPU adı verilen işlemcinin de veri yolunu barındırmaktadır. Yani bir bilgisayarın beyni işlemcisi ise ana kart onun sinir sistemidir.
İşlemci
Bir bilgisayarın veri yolunun kontrolünü ve içerisinde bulunan birimlerin doğru ve verimli bir şekilde çalışması sağlayan aygıttır. İşlemci sadece bilgisayar değil aynı zaman da birçok buzdolabı, çamaşır makinası gibi teknolojik aygıtlarda da bulunur. Kompleks bir yapısı yoktur basit düzeyde kodlama ile çalışmaktadır. Yapısında binilerce yarı iletken malzemeler ve transistörler bulunmaktır.
Bilgisayar Kasası
Ana kart, işlemci, ram, ekran kartı ve disket sürücüsü gibi tüm parçalarını dış etkenlerden koruyan bir kutudur. Kalitesine göre plastik ve metal olabilmektedir. Hatta gelişen teknoloji ile oyuncular için göze daha çok hitap eden farklı dış tasarımları da bulunmaktadır. Kasa içerisinde bilgisayarı çalıştırmayı amaçlayan bazı mekanizmalar da bulunur. Çoğunlukla bir bilgisayarın yazılım haznesi kasa içerisinde bulunur.
Ekran Kartı
Grafik kartı olarak da bilinen bu parçanın asıl görevi bilgisayardaki görüntüyü ele alıp ekrana yani monitöre iletmektir. Ekran kartı gücü ne kadar yüksek ise o denli yüksek boyutlu oyunlar oynatılabilir ve daha yüksek bir performansa da ulaşılabilmektedir.
Monitör
Bilgisayarın asıl olarak en çok etkileşim halinde olunan donanım parçasıdır. İşlevi ise dijital görüntü sağlayan bir araçtır. CTR (tüplü monitörler), LCD (liquid-crystal display) Monitör, LED (light emmiting diode) monitörler olmak üzere 3 çeşit monitör tipi bulunmaktadır. Tüplü monitörler en eski ve en sağlam monitörlerdir. Yeni nesil ise flat panel üzerinde oluşturulan LCD ve LED monitörleri kullanmaktadır.
Power Supply: Kasanın en önemli bileşenidir. Ani kesilen elektrikler buna paralel olarak gelen hızlı akım bilgisayarı ömrünü tüketebilir. Güç kaynağı kullanarak bilgisayar parçaların ömürleri uzatılabilir. Voltaj dengesini sağlayarak bilgisayarın iç yapısını korur. Şebekeden güç deposunu doldurarak kasaya ya da laptop ise bataryaya iletim sağlar.
Bilgisayar’da Hangi Parçalar Olmazsa Çalışmaz?
Bir bilgisayarın donanım ve yazılım olarak 2 ana etmenden oluştuğunu belirtmiştir. İlk olarak bir bilgisayarı oluşturan bu etmenlerin ana kart işlemci yani CPU, HDD ve RAM olmazsa olmaz parçalarıdır. Tüm bilinenlerin aksine bir bilgisayarın çalışması için sabit diske ihtiyaç yoktur ama kullanmak istiyorsanız bu parça da olmazsa olmazlar arasındaki yerini alır. Bir donanım örneği de söylemek gerekirse bu kesinlikle güç kaynağı olur.
Bu Yazıya Puan Ver!
3330 kişi puan verdi.