Alexa, ABD merkezli ve amazon.com tarafından yönetilen bir internet şirketidir. Alexa, bir web sitesinin ticari trafik verilerini ve analitik raporunu kullanıcılara sunar. İnternet ortamın yer alan tüm siteleri bazı kriterlerle bir sıralamaya koyar. Yaptığı analizler sonucunda hem bulunduğu ülkede hem de dünya üzerinde derecelendirir. Alexa bu bilgileri nasıl ediniyor diye soracak olursanız; birçok kaynak ve en çok da browser eklentilerinden gelen veriler sonucunda analiz yapmaktadır. Ayrıca 1996 yılında Amazon tarafından kurulmasından dolayı çok güçlü bir veritabanına sahiptir.
Alexa, web sitesi için rapor hazırlarken siteyi ziyaret eden kişilerin hareketlerini inceler. Web sitesine arama motoru ile mi girilmiş yoksa adres ile mi girilmiş olduğunu tespit eder. Site içerisinde ne kadar sayfaya girildiğine ve ne kadar süre ile sitede kalındığına da bakarak birtakım analizler ortaya koyar. Alexa'nın SEO'ya Etkilerini birlikte inceleyelim!
Alexa Toolbar
Alexa Toolbar, web sitenizin trafiğini düzenli olarak ölçmenize yarayacak bir araç çubuğudur. Alexa Toolbar sayesinde web sitenizin ziyaretçi performansını sürekli izleyebilirsiniz. Aynı zamanda ziyaret ettiğiniz web sitesinin de trafiğini görebilirsiniz.
Alexa Toolbar; bir web sitesinin ne kadar popüler olduğunu, ziyaret edilen sitelere benzer siteleri, bir web sitesinin eskiden nasıl göründüğünü ve siteye trafiği hangi anahtar kelimelerin çektiğini göstermektedir.
Alexa Sıralamaları Önemli mi? Ne İşe Yarar?
Alexa sıralaması bir sitenin popülerlik ölçütüdür. İnternet ortamında yerini almak isteyen her web sitesi için önemlidir. Ziyaretçilerin web sitesine duyduğu güveni yansıtmaktadır. Birkaç maddede Alexa sıralamasının önemini açıklayalım.
- Başarılı bir blog yazarınızın olduğunu gösterir.
- Web site içeriğinin dinamik mi durağan mı olduğunu görmenizi sağlar.
- Rakip site analizinde kullanılabilecek önemli platformlardan biridir.
- Alexa değerinin düşük olması sitenin maddi değerini arttırmaktadır. Web sitesini satmak istediğinizde, alıcı mutlaka Alexa değerini inceleyecektir. Değer ne kadar düşükse o kadar çok para kazanabilirsiniz.
- Alexa değeri çok düşükse reklam geliri çok fazla olacaktır. Yoğun bir trafiğe sahip web siteleri, reklam verenlerin ilk tercihi olmaktadır.
- SEO çalışmalarında Alexa değerleri referans alınabilir.
Alexa Sonuçları Güvenilir mi?
Alexa sonuçlarında bilgisayarlarında Alexa Toolbar yüklü kullanıcılar oldukça büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle 0 doğru olduğunu söylemek doğru değildir. Ancak bir web sitesi için en realistik tahminleri Alexa yapmaktadır. Bir web sitesinin sıralamasını ilk 100 web sitesi içerisinde gösteriyorsa mutlaka o web sitesi ilk 100’de yer alır. Alexa, sanal ortamın reyting ölçücüsü gibidir. Televizyonlarda çok izlenen programların daha çok reklam alması gibi internet üzerinde de Alexa sıralaması yüksek olan web siteleri daha çok reklam alır. Alexa yalnızca belirli sayıda web sitesinin sıralamasını göstermektedir. Web sitesi sıralamada ilk 30 milyon içerisine girmişse Alexa sıralamasında adı gözükür.
Alexa’da Web Sitenizin Puanını Nasıl Görüntüleyebilirsiniz?
Alexa, kullanımı çok basit bir uygulamadır. Alexa.com’a giriş yaparak arama kısmında sitenizin adını aratabilirsiniz. Daha sonra aratılan sitenin hem ülkemizde hem de dünyada kaçıncı sırada olduğu gösterilecektir. Bir web sitesinin sıralamasını öğrenmek için o web sitesinin sahibi olmaya gerek yoktur. Alexa verilerinden herhangi bir web sitesinin sıralamasını öğrenmek mümkündür.
Alexa Rank’in azalması diğer bir deyişle sayının düşmesi web sitesinin daha çok kullanıcı tarafından ziyaret edildiğini gösterir. Alexa Rank’in azalması olumlu olarak değerlendirilmektedir.
Alexa ve SEO
Alexa, SEO başarısı için doğrudan bir ölçüt değildir. Ancak sitenin fazla ziyaretçi alması SEO açısından iyi bir şeydir. Alexa, ziyaretçilerin web sitesini hangi kelimeler ile aratıp bulduğunu göstermektedir. Bu nedenle Alexa rankinin küçük olması SEO için başarı sayılmasa da iyi bir SEO stratejisi geliştirmek iin oldukça yardımcı bir araçtır.
Alexa Sıralaması Nasıl İyileştirilir?
Alexa sıralamasını iyileştirmek, sıralamayı düşürmekle olmaktadır. Örneğin bir web sitesinin sıralaması 10. sıradan 9. sıraya düşmüşse bu iyiye gidişin işaretidir. Şimdi Alexa sıralamasını düşürmek için yapılması gerekenleri inceleyelim.
- Web sitesi yeni kurulmuş olsa da Alexa siteyi otomatik olarak algılar ve bir sıralamaya koyar. Bu nedenle ilk günden itibaren Alexa Toolbar indirerek site düzenli olarak takip edilmelidir.
- Siteye Alexa Widget eklemek sitenin sıralamasını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Widget anlık olarak Alexa’ya veri gönderir. Bu şekilde web sitesi daha kolay algılanır.
- Sitedeki görsellere SEO eklenmesi daha çok ziyaretçi çekmektedir. Dolayısıyla da Alexa sıralaması düşecektir.
- Alexa yalnızca tıklanmaları dikkate almamaktadır. Bir ziyaretçinin sitede ne kadar kaldığı da oldukça önemlidir. Alexa sıralamasının düşmesi için site içerisinde kaliteli içerikler olmalıdır. Bu sayede ziyaretçiler sitede daha uzun kalacaklardır.
- Sıralama için başka web sitelerine reklam verilebilir. Orada paylaşılan linklerde ziyaretçi çekilip Alexa sıralaması düşebilmektedir.
- Alexa ile ilgili yorumların bulunduğu yerlerle irtibatta olmak gerekir. Bu sitelerdeki kişilerin çoğunun bilgisayarında Alexa Toolbar yüklüdür. Bu sayede siteye kullanıcı çekilebilir.
- Web sitesine gelen ziyaretçilere Alexa Toolbar yüklemeleri aşılanmalıdır. Bu sayede daha çok kişi Alexa sıralamasında rol olabilecektir.
Bu Yazıya Puan Ver!
4 kişi puan verdi.